Диплом кандидата технічних наук




Скачати 192.23 Kb.
Pdf просмотр
Дата конвертації01.01.2017
Розмір192.23 Kb.
ТипДиплом

ГА ЗЕТА НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ, вересень 2014 р.
ГА ЗЕТА НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ, вересень 2014 р.

2
3 вересня відбулося перше в
навчальному році засідання вче-
ної ради університету. Розпочав
його ректор університету Сергій
Іванов вітанням з початком нового
навчального року, коротким вис-
тупом щодо планів на поточний
навчальний рік та врученням від-
знак кращим працівникам, дипло-
мів про присвоєння наукових сту-
пенів та вчених звань.
Відзнаку Національного університету харчових технологій ректор вручив начальнику планово-фінансового відділу Любові Деркач.
Нагрудного знаку За академічні
зас луги був удостоєний перший проректор університету Володимир
Яровий.
Почесні грамоти університету були вручені завідувачам кафедр Олені Гра - бовській та Анатолію Заїн чков ському.
Диплом кандидата технічних наук отримали Сергій Самійленко, Юрій
Ткачук, Наталія Володченкова, Ольга
Євтушенко. Диплом кандидата економічних наук – Наталія Кузьмінська і
Тетяна Іванюта. Атестат професора був вручений
Леоніду Потьомкіну, атестати доцента Вікторії Москаленко, Ірині Євсеєвій,
Наталії Чепіль і Яні Окопній.
Після урочистої частини вчена рада продовжила роботу відповідно до порядку денного. Розглядалися результати вступної кампанії 2014 року,
підсумки літньої заліково-екзамена- ційної сесії, результати рейтингового оцінювання діяльності кафедр, кандидатури на зарахування до докторантури, звіти про виконання індивідуальних навчальних планів докторантів і го року навчання та звіти стипендіатів Кабінету Міністрів України.
З питань порядку денного виступили та у обговореннях взяли участь ректор університету Сергій Іванов, проректори Тетяна Мостенська, Володимир Криворотько, Олександр Бессараб,
Андрій Чагайда, Володимир Яровий,
відповідальний секретар приймальної
комісії Ігор Житнецький, начальник навчально-методичного відділу Галина
Власова, декани факультетів Лариса
Арсень єва, Віктор Доценко, завідувачі
кафедр Ігор Ель перін, Валерій
Мирончук, Дарія Басюк, Микола Кітов.
На початку вересня в університе-
ті побували бійці го київського
батальйону Збройних Сил України,
які несуть службу у зоні АТО. До
нашого навчального закладу вони
прибули на запрошення керівництва університету та профспілкової
організації студентів і аспірантів
нашого вишу, які ініціювали збір
коштів і придбання вкрай необхід-
ного нашим захисникам споряд-
ження – бронежилетів, касок, так-
тичних окулярів, магазинів для
ручних кулеметів та автоматів.
Все придбане спорядження передали воїнам ректор університету Сергій
Іванов та голова первинної профспілкової організації студентів і аспірантів університету Віталій Підгорний.
Спілкуючись з гостями, ректор, зокрема передав їм низький уклін від 20- тисячного колективу нашого навчально-наукового комплексу за мужність,
стійкість, патріотизм, за щоденний героїзм й самовіддачу, яку вони демонструють, захищаючи суверенітеті незалежність нашої Батьківщини,
її територіальну цілісність, право на свободу й волю й запевнив, що наші
викладачі, співробітники, студенти й надалі всіма доступними способами допомагатимуть нашим захисникам. Боєць го батальйону Роман від
імені своїх бойових побратимів висловив подяку всьому українському народові за підтримку й допомогу й, окремо, колективу університету, й назвав спорядження, потреба у якому залишається дуже великою. Тож у найближчих планах нашого колективу придбання ще й приладів нічного бачення.
Нагадаємо, що це не перша акція допомоги нашим бійцям від колективу університету – наші студенти здавали кров, а університетська збірна команда КВН Проспект наук виступала перед пораненими воїнами, які проходять курс лікування ум. Рівне —
№6 (1124), вересень 2014 Р ПРОМІНЬ
НАЛАШТОВАНІ НА УСПІХ
МАЛЕНЬКИЙ ВНЕСОК У ВЕЛИКУ СПРАВУ
Вручення відзнаки Л.Деркач
Виступає І.Житнецький
Вручення відзнаки Л.Деркач
Виступає І.Житнецький

3
29 серпня актова зала університету була вкотре заповнена вщент – цього дня першокурсники, їх батьки, роботодавці, адміністрація й викладачі зібралися на хвилююче свято – традиційну урочисту церемонію посвяти першокурсників у студенти Національного університету харчових технологій.
Розпочалося свято з хвилини мовчання в пам’ять про тих, хто віддав своє життя, захищаючи свободу й незалежність нашої Батьківщини,
одвічне право українського народу на вибір свого майбутнього.
Далі присутніх тепло привітав ректор університету Сергій Іванов. Звертаючись до першокурсників, він, зокрема поздоровив їх з тим, що їм вдалося вибороти право стати студентами нашого університету, адже вже другий рік поспіль він входить до ТОП-20
вишів, до яких подали найбільшу кількість заяв вступники й цього року просунувся на дві позиції вгору порівняно з попереднім. Загалом стати нашими студентами виявили бажання 20 вступників (саме стільки заяв цього року отримала приймальна комісія) і
середній конкурс по університету складав особина місце, тож першокурсники витримали серйозну конкурентну боротьбу, щоб отримати право влитися до згуртованої сім’ї нашого університету. Також ректор відзначив поважну
історію нашого навчального закладу,
який у цьому році відзначає своє 130- річчя, й висловив впевненість, що досвіді вікові традиції нашого колективу стануть запорукою майбутніх кар’єр- них злетів наших випускників. Тож наостанок Сергій Віталійович побажав студентам успішного навчання й цікавого насиченого студентського життя.
Від виробничників нове університетське поповнення привітала й щиро поздоровила колишня випускниця нашого навчального закладу, нині голова правління галузевої компанії
ПрАТ «Укрпиво» Галина Коренькова.
До привітань долучився і голова правління Національної асоціації виробників м’яса там ясопродуктів України
«Укрм’ясо» Володимир Попов. Від студентів випускного курсу першокурсників поздоровила п’ятикурс
- ниця факультету готельно-ресторан- ного та туристичного бізнесу Іванна
Березовська.
А потім настала найхвилюючіша мить свята – вручення студентських атрибутів. Ректор Сергій Іванов вручив символічний ключ до знань першокурсниці факультету готельно-ресторанно- гота туристичного бізнесу Дарії
Охріменко і студентський квиток першокурснику факультету бродильних, консервних і цукрових виробництв Євгену Іванову. Клятву першокурсника виголосив першокурсник факультету інженерної механіки та пакувальної техніки Євген Коваль.
Завершилися урочистості виконанням студентського гімну «Гаудеамус» й концертом, підготовленим студентами старших курсів усіх факультетів. А за кілька днів першокурсники сповна занурилися у вир студентського життя —
№6 (1124), вересень 2014 Р ПРОМІНЬ
Швидко промайнуло літо, ще, здавалося б зовсім недавно, університет прощався з цьогорічними випускниками, а вже позаду пристрасті
вступної кампанії й розпочинається черговий етапу житті нашого колективу – новий навчальний рік зі своїми хвилюваннями, здобутками й новим поповненням – першокурсниками, які роблять свої перші, поки що трохи невпевнені кроки по сходах до професійних вершин.
Н а ці о на л ь ному університету харчових технологій років bВІТАЄМО НОВЕ ПОПОВНЕННЯ!

4
www.nuft.edu.ua —
№6 (1124), вересень 2014 Р ПРОМІНЬ
27 серпня в актовій залі університету відбулися збори трудового колективу нашого навчального закладу. Традиційно напередодні початку нового навчального року адміністрація, викладачі та співробітники зібралися,
щоб підвести підсумки роботи у минулому навчальному році й обговорити плани на поточний навчальний рік.
Розпочалися збори з привітання співробітників, які відсвяткували влітку свої дні народження та вшанування пам’яті тих, хто пішов із життя протягом навчального року, що минув.
Далі слово взяв ректор університету
Сергій Іванов, який представив доповідь
«Підсумки роботи університету у навчальному році та завдання на навчальний рік і перспективу».
Продовжило збори вручення відзнак співробітникам університету за підсумками роботи у минулому навчальному році. За багаторічну сумлінну працю, особистий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів та плідну науково-педагогічну діяльність кращі
співробітники були нагороджені нагрудними знаками Міністерства освіти і науки України
«За наукові та освітні досягнення та
«Відмінник освіти, Подяками Міністерства освіти і науки України, нагрудними знаками
«Ветеран Національного університету харчових технологій, Почесними грамотами
Національного університету харчових технологій, Подяками ректора з врученням цінного подарунку та Грамотами університету.
Також на зборах були одностайно затверджені часткові зміни до складу вченої ради університету.
Пропонуємо до уваги читачів основні
позиції доповіді ректора.
ШИРОКИЙ ШЛЯХ ДО МАЙБУТНЬОГО

5
www.nuft.edu.ua —
№6 (1124), вересень 2014 Р ПРОМІНЬ
Н а ці о на л ь ному університету харчових технологій років, вересень 2014 Р ПРОМІНЬ

7
www.nuft.edu.ua —
№6 (1124), вересень 2014 Р ПРОМІНЬ
Н а ці о на л ь ному університету харчових технологій років bНині в моді незвична, молекулярна гастрономія – напрям досліджень, пов'язаний з вивченням фізико-хімічних процесів, які відбуваються під час приготування їжі, та створення різних страв із незвичайними властивостями і поєднанням ком- понентів.
Термін молекулярна гастрономія»
був введений у вживання в 1992 році
фізиком Ніколасом Курті з Оксфордського університету і французьким хіміком Ерве Тисом. Наприкінці хіна початку х років цей термін став використовуватися для описання нового стилю приготування їжі. У молекулярної гастрономії кілька засновників, але перше за значимістю місце варто віддати Феррану Адріа, каталонському шеф-кухарю, співвласникові
ресторану «El Bulli», якого співвітчизники вважають гордістю нації і
Сальвадором Далі сучасної кухні. Адріа
є засновником експериментальної
лабораторії «elBullitaller», де розробленням нових рецептів займаються не лише кухарі, ай хіміки і мікробіологи.
Серед шеф-кухарів, які відстоюють науковий підхід до приготування страв Хестон Блюменталь («The Fat Великобританія, Мішель Брас («Michel
Bras», Франція, П'єр Ганьер («Pierre
Gagnaire», Франція, Томас Келлер
(«The French Laundry і Per Se», США),
Андоні Луїс Адуріс («Mugaritz», Іспанія).
Молекулярна гастрономія – непросто нова технологія приготування їжі,
це течія, яка, можливо, в майбутньому стане розділом органічної хімії із гідністю займе своє вагоме місце у спів- товаристві фундаментальних наук. В
свою чергу – це новий терміну розвитку апаратно-аналітичної базису- часної індустрії харчування. У цій технології задіяні нове устаткування, аналітичні прилади та прилади, які змінюють структуру продукту доодержання нового вигляду страви, технічні аксесуари і кулінарний інвентар тощо. Для сучасних технологів – це і нові форми,
стан і фізико-хімічні властивості знайомих і звичних продуктів. Зрештою, це сучасна назва харчової інженерії та хімії харчових продуктів – дисциплін,
які неминуче будуть викладатися професіональним технологам ресторанного та готельно-ресторанного бізнесу в майбутньому.
Молекулярна гастрономія вивчає і,
практично, виконує фізико-хімічні
перетворення інгредієнтів, що відбуваються під час приготування їжі, а також соціальні, художні і технічні
складові кулінарних і гастрономічних явищ в цілому з точки зору наукового погляду. Нині актуальність молекулярної гастрономії є безперечною, адже це сучасний стиль приготування їжі, який практикується як вченими, такі фахівцями харчової промисловості на всіх професійних кухнях. Одне із завдань, які вирішує молекулярна гастрономія, є комбіноване поєднання або, так зване, сполучення харчових продуктів, різних за типом (видом, на молекулярному рівні, за сукупністю хімічних сполук та амінокислот, наприклад, банан із петрушкою, ікра з білим шоколадом тощо.
Основний принцип молекулярної
кухні – це презентація смакових властивостей продуктів у нестандартному для них вигляді еспуми, сферифіко- вані рідини, желе, емульсії. Молекулярна гастрономія досліджує роль відчуттів смаку, запаху та текстури у сприйнятті страви споживачем;
вплив аромату на смак страви вплив способів приготування на органолептичні властивості страви залежність задоволення від спожитої їжі від таких факторів, як зовнішнє середовище,
настрій, шоу-подача страви тощо.
Молекулярна гастрономія включає в себе використання різноманітних прийомів емульсифікація; сферифі- кація; желювання; оброблення продуктів рідким азотом вакуумне приготування їжі тощо. На відміну від традиційних технологій виробництва продукції, у процесі молекулярних технологій виробництво кулінарних виробів здійснюється за мінімальної температури впродовж тривалого часу.
Молекулярні технології змінюють всі
традиційні уявлення про зовнішній вигляд та презентацію кулінарних страв та виробів.
Провідні заклади ресторанного господарства України крокують у ногу із тенденціями розвитку сучасних молекулярних технологій – у київських ресторанах, Канапа, «Одеса»,
«Панорама» вже нині поціновувач нового і незвичайного може скуштувати страви, приготовані за складними високотехнологічними прийомами молекулярної гастрономії, наприклад,
риба або м'ясо у «Sous vide», овочевий суп із сухим льодом, а також «з’їсти»
каву, яку подають у вигляді еспуми,
тощо. Тож, включення дисциплін із молекулярних технологій ресторанної продукції у навчальний план студентів, які
навчаються за спеціальностями Технології харчування, Технології в ресторанному господарстві та Готель
- но-ресторанна справа, – прогресивний крок, який дозволить нашим випускникам підвищити свій рівень професійної майстерності та виділитися на ринку праці. Для вітчизняного ресторанного господарства майбутнє за молекулярною кухнею – і ті, хто це вчасно зрозуміють,
зможуть підняти свої заклади на новий якісний рівень. Але перед тим,
як впроваджувати новації у бізнес,
потрібно отримати теоретичні знання та сформувати практичні навички.
О.В.Арпуль,
доцент кафедри молекулярної
та авангардної гастрономії
Всі ми звикли вважати, що на якість нашого харчування впливають лише обрані продукти, майстерність кухаря та звичайні методи механічного і
теплового оброблення продуктів під час приготування страви. Проте,
вже відомо, що на якість страв впливають безліч інших факторів. НОВИЙ ТРЕНД СУЧАСНОСТІ

8
Наш університеті, зокрема, кафедри факультету інженерної механіки та пакувальної техніки – традиційні багаторічні учасники цих виставок і співорганізатори багатьох заходів, які відбуваються в їх рамках.
В урочистій церемонії відкриття заходів взяли участь директор
Департаменту продовольства Міністерства аграрної політики і продовольства України Олександр Куць,
генеральний директор об'єднання
«Укрхлібпром» Олександр Васильчен - ко, генеральний директор галузевої
компанії ПрАТ «Укрпиво» Галина
Коренькова, голова правління Національної асоціації цукровиробників
України «Укрцукор» Микола Ярчук,
генеральний директор асоціації
«Укртютюн» Валентина Хоменко, голова правління Національної асоціації
«Укрконсервмолоко» Олександр Рад - ченко, генеральний директор асоціації «Укрконсервмолоко» Тамара Нагай цева, президент асоціації «Укр
- конд пром» Олександр Балдинюк, президент Української асоціації якості
Петро Калита, генеральний директор
НДІ «Украгропромпродуктивність»
Іван Демчик, голова правління Федерації органічного руху України
Євген Милованов, радник з питань сільського господарства Посольства
Королівства Нідерландів в Україні
Еверт Ян Краенбрінк, керівник представництва групи компаній «Арві»
(Литва) Євген Лавров. Наш навчальний заклад представила проректор з наукової роботи та міжнародних зв’язків Тетяна Мостенська.
INPRODMASH і UPAKOVKA – унікальна можливість для професійного спілкування фахівців різних країн, розвитку ділового співробітництва, вивчення попиту та демонстрації своїх можливостей. Крім демонстрації напрацювань і
здобутків наших науковців, студенти університету в чергове отримали можливість познайомитися з останніми новаціями харчової галузі технологічним обладнанням, сучасними системами автоматизації, інгредієнтами та матеріалами, промисловими холодильними системами, лініями упаковки, засобами гігієни, логістичними рішеннями тощо, представленими лідерами галузі - Efis, Omag,
Tolsma Grisnich Group, Wiberg, Агро
- гест-Україна, Алнат, Інта, Інтер маш,
Матимекс-Україна, Мультівак Україна,
ТД Наша, Система Лтд, Техінсерв,
Технопродсервіс, Пакувальні Технології,
Ело Пак та ін. Крім того, в рамках INPRODMASH і відбулася низка конференцій, семінарів, презентацій та інших заходів. Зокрема, фахівці факультету інженерної механіки та пакувальної техніки нашого університету провели Третю міжнародну спеціалізовану науково- практичну конференцію «Ресурсо- та енергоощадні технології виробництва і
пакування харчової продукції – основні
засади її конкурентноздатності. Науковий захід відбувся за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства освіти і науки України, Інституту продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України. Свої доповіді на конференції представили директор Департаменту продовольства Мінагрополітики України
Олександр Куць, заступник директора з наукової роботи Інституту продовольчих ресурсів НААН України Юрій
Орлюк, декан факультету інженерної
механіки та пакувальної техніки нашого університету Сергій Блаженко, завідувач кафедри теоретичної механіки та ресурсоощадних технологій нашого університету Олександр Серьогін,
викладачі та аспіранти інших кафедр нашого навчального закладу, низка провідних фахівців галузі України та
Нідерландів. Модератором заходу виступив завідувач кафедри машині апаратів харчових і фармацевтичних виробництв нашого університету
Олександр Гавва. Учасники наукового форуму обговорювали стан та шляхи ресурсо- й енергозаощадження на підприємствах харчової промисловості, інноваційні та ресурсоощадні технології продуктів харчування, використання нетрадиційної сировини в технологіях продуктів харчування, інноваційні технології пакування харчових продуктів,
енергоощадні та ресурсозберігаючі
технології виготовлення тари та упаковки, інноваційні складові створення пакувального обладнання, енергоме- неджмент на підприємствах харчової
промисловості, шляхи підвищення ефективності виробничої логістики на підприємствах харчової промисловості тощо. Традиційно конференція викликала жваву зацікавленість учасників та відвідувачів виставок INPRODMASH і —
№6 (1124), вересень 2014 Р ПРОМІНЬ
9 вересня в Києві у виставковому центрі «АККО Інтернешнл» відкрилися головні
форуми харчової галузі України я міжнародна виставка обладнання і технологій для харчової та переробної промисловості INPRODMASH-2014 і та міжнародна виставка
індустрії упаковки – UPAKOVKA-2014. МІСТОК МІЖ НАУКОЮ Й ВИРОБНИЦТВОМ
Доповідає О.Гавва
Доповідає О.Гавва

9
www.nuft.edu.ua —
№6 (1124), вересень 2014 Р ПРОМІНЬ
Н а ці о на л ь ному університету харчових технологій років bОрганізаторами симпозіуму виступили Міжнародна асоціація україністів та Чеська асоціація україністів.
Головним провідником важливого наукового заходу став Оломоуцький університет імені Палацького – другий після Карлового університету у Празі
вищий навчальний заклад Чехії
(заснований у 1573 році).
У роботі симпозіуму взяли участь науковці зміст України – Києва,
Харкова, Донецька, Дніпропетровська, Луганська, Житомира, Одеси,
Кірово града, Тернополя, Львова,
Ізмаїла, Запоріжжя, Полтави, Кривого
Рогу, Вінниці, Сум, Рівного, Переясла - ва-Хмельницького: викладачі, аспіранти та студенти наукових і навчальних закладів. Були також представники Росії – Галина Лісна з Москви та
Австрії – видатний українознавець
Міхаель Мозер із Відня.
Із заявлених учасників до Оломоуця змогли прибути не всі. А незважаючи нате, в актовій залі на пленарному засіданні присутні були майже 60 гостей цифра вельми чимала Організатори симпозіуму – професори
Ярослав Міллер, Йозеф Андерш,
Зденек Пехал, Міхаель Мозер, Алла
Архангельська, а також почесний консул України в Чехії Володимир Гор
- баренко – знайшли чимало добрих і
натхненних слів для наших науковців:
висловили свою підтримку Україні, яка сьогодні опинилася у скрутній суспільно-політичній ситуації, та подякували всім, хто, незважаючи на важкий для своєї Вітчизни час, прибув до дружньої західнослов’янської землі, аби поділитися новими науковими здобутками у різних галузях україністики.
Заслуговує на увагу розмаїття доповідей у межах трьох секцій:
«Проблеми мови, Проблеми культури, Проблеми літератури. Плідно працював круглий стіл Слово у культурі та культура у слові національний та універсальний вимір. Під час пленарних і секційних засідань доповіді на актуальній водночас цікаві українознавчі теми, подеколи доречно супроводжувані презентаціями, виголосили М. Мозер
(Відень) Ще раз прорадянську українізацію, Л. Тарнашинська (Київ) Шевченко як абсолютна актуальність»:
погляд крізь духовну парадигму українського шістдесятництва», Р. Мерзова
(Оломоуць) «Чесько-українські музичні
зв’язки з XVIII до початку ХХ століття»,
У. Холод (Оломоуць) Текст як об’єкт міжкультурної комунікації, О. Мер
- кулова (Запоріжжя) Іменники з суфіксом –ище в українській мові, А. По
- повський (Дніпропетровськ) Дещиця про штани та «штаняні» антропоназви»,
І. Ліхня кевич (Львів) Порівняння як засіб вербалізації концепту «чоловік»,
Н. Науменко (Київ) Концепти літературної майстерності в есеїстиці Євгена
Маланюка», О. Ткаченко (Київ) «Образи
Каїна та Авеля в епістолярних інвективах Самійла Величка», Г. Колодкевич
(Київ) В. Стус vs. шістдесятники:
етико-естетична перспектива, С. Лав - риненко (Ізмаїл) «Фольк лоро правове лінгвоконцептополе: проблеми аналізу, В. Труб (Київ) Порівняльний аналіз російських і українських ступенів порівняння прикметників, Л. Мовчун (Київ)
«Словник рим визначення, терміни і
джерела», С. Жигун (Київ) Мистецтво слова в оцінці письменників «Ланки»,
К. Усачова (Київ) До проблеми текстів біографій Наталени Королеви, Р. Пи
- калюк (Кіровоград) Категорії симетрії
й асиметрії в синергетичній організації
модальної сфери (на матеріалі художньої прози Івана Багряного, Н. Слобода (Дніпропетровськ) Особливості вживання транскрибованих англіцизмів у фірмонімах і рекламі, С. Руденко
(Харків) Механізми вербального впливу на реципієнта в рекламних слоганах та ораторських текстах, Н. Загребельна (Київ) «Гамсунівський підтекст поетичної збірки Максима Рильського
«Під осінніми зорями»… За матеріалами симпозіуму видано солідний науковий збірник. У межах роботи симпозіуму відбулися велика книжкова виставка-ярма- рок, пішохідна екскурсія Оломоуцем,
дружня вечірка, знайомство з чеською національною кухнею у ресторані (чеською мовою – «Ковчег»).
Учасники наукового дійства отримали чудову нагоду насолодитися шедеврами садово-паркового мистецтва
ХІХ століття під час прогулянки
Безручовими, Сметановими та Чехо - вими садами, відчути атмосферу чеських казок, поезій і легенд на вузьких вуличках іграшкового, майже тисячолітнього міста…
Попри низку організаційних проблем,
які постали перед учасниками симпозіуму, усі – і гостинні чеські професори,
і гості з інших країн – лишилися задоволеними, сповненими рішучості прибути до столиці Моравського краю 2016 року у визначений часта місце третя декада серпня, Оломоуцький університет
імені Палацького.
Н.В.Науменко,
професор кафедри українознавства
ЗУСТРІЧАТИСЯ ВСЬОМЕ ДОБРА ПРИКМЕТА
За віддавна усталеною традицією, у Спасівські дні серпня 2014 року вмісті Оломоуць Чеської Республіки відбувся VII Міжнародний симпозіум україністів Центральної та Східної Європи.
Сьомий, – а отже, це щасливе число ознаменувало собою приємну й радісну зустріч давно знайомих між собою науковців та їхніх молодих послідовників студентів і аспірантів.
Виступ професора Н.Науменко
Виступ професора Н.Науменко

10
www.nuft.edu.ua —
№6 (1124), вересень 2014 Р ПРОМІНЬ
ЖИТТЯ НА БЛАГО ПРОГРЕСУ – ювілейний рік Національного університету харчових технологій
За 130 років свого існування навчальний заклад пройшов нелегкий шлях від технічних класів із дворічним терміном навчання до навчально- наукового комплексу. Спливали роки,
зникали з політичних карт країни й виникали нові, змінювалися влада,
пріоритети, стандарти. Та попри всі
політичні й економічні катаклізми наш навчальний заклад зростав й розвивався. В першу чергу, завдяки прогресивним, небайдужим, активним особистостям, які завжди дивилися в майбутнє й не шкодували зусиль, щоб зробити його кращим. Саме таким непересічним особистостям завдячує
наш університет своєю появою. Сьогодні ми пропонуємо ближче познайомитися з людиною, яка по праву вважається родоначальником вітчизняної цукрової промисловості й при цукрорафінадному заводі якої року почали відлік історії нашого університету Смілянські технічні класи графом Олексієм Олексійовичем
Бобринським.
Олексій Олексійович Бобринський
(1800 – 1868) – син Олексія Григоровича Бобринського, онук імператриці
Катерини ІІ і Г.Г.Орлова був відомий як знавець наук та інженер. Будинок Бобринського на Галерній у
Петербурзі, відомий у аристократичних колах столиці, був щоденно відкритим для друзів. У ньому постійно збирались О.С.Пушкін, В.А.Жуков
- ський, князь П.А.Вя земський (написав некролог пам‘яті О.О.Бобринського),
М.Ю. Вієльгорсь кий, граф К.В. Нес
- сель роде, граф Д.А.Гурьев (міністр фінансів і одночасно міністр удєлов),
граф С.Г.Строга нов, графиня Д.Ф. Фи - кельмон (онучка фельдмаршала
М.І.Кутузова, дружина австрійського дипломата, господиня відомого петербурзького салону, автор щоденника, в якому викладені всі деталі про дуель та смерть О.С.Пушкіна). Граф О.О.Бобринський, занепокоєний залежністю держави від зовнішніх поставок цукру уроці кг цукру коштував 4 карбованці – стільки тоді
коштувала корова, збудував цукровий заводу Михайлівському (Тульська губернія, де використовував виробничий досвід цукрових підприємств
С.І.Мальцева, але ранні морози не давали бурякам дозрівати. Завод демонтували і волами перевезли до Сміли
(Київська губернія. Уроці О.О. Боб - ринський побудував у Смілі цукровий і
пивоварений заводи, механічні майстерні, відкрив склад машин французької фірми «Дерон-Кайль». Згодом відкрив поблизу цукрові заводи у Капітанові, Балаклеє, Яблунівці, Груш
- ковці і головний завод по переробці
цукру-піску на рафінаду Смілі, що збільшило щорічне надходження цукру на продовольчий ринок до 250 пудів. Це дозволило знизити ціни на цукор по всій Росії, а О.О.Боб ринський став першим підприємцем-цукроза- водчиком імперії. Уроці населення Сміли збільшилося удвічі. На підприємствах графа О.О.Бобрин ського працювали робітників, а потужність встановлених на заводах парових машин перевищувала підприємства
Москви. Граф О.О.Бобринській був ініціатором створення в Росії залізничного транспорту. Для реклами цього виду транспорту він збудував на території
саду біля свого будинку у Петербурзі
невелику показову залізничну дорогу,
по якій їздила спеціальна платформа,
що перевозила вантаж вагою близько пудів. Після чого заручився підтримкою імператора Миколи І для будівництва залізничної дороги, що з‘єднала Санкт-Петербург із Царським селом і Павловском. О.Бобринський створив акціонерну компанію і як початковий капітал вклав власні 250 000 карбованців. Крім того, залучив інвесторів,
які внесли на будівництво понад три мільйони карбованців. Перша у Росії
залізнична дорога будувалась більше двох років і була відкрита 30 жовтня року завдяки невичерпному ентузіазму та наполегливості О.О.Бобрин
- ського. На відзначення цієї події було викарбовано пам‘ятну медаль із профілем графа О.О.Боб ринського.
Розуміючи важливу роль освіти,
О.О. Боб ринський при Смілянському цукрорафінадному заводі відкрив початкове училище, став членом попечи- тельської ради Університету Св. Володимира у Києві (нині – Київський національний університет імені Тараса
Шевченка), давав приватні пожертви на будівництво і відкриття навчального закладу технічного спрямування. Олексій Бобринський захоплювався фізичними і хімічними дослідами,
механікою, був членом 11 наукових товариств. Уроці імператор Микола І нагородив О.О.Бобринсь кого одним із найвищих орденів Російської
імперії – Орденом Святої Анни І-го ступеня. Відзначаючи видатну і благородну діяльність О.О.Боб ринського, Вільне економічне товариство започаткувало в пам‘ять про графа особливу медаль,
а уроці в Києві на кошти, зібрані
по підписці, йому був встановлений пам‘ятник (скульптор І.М.Шредер). Це був перший пам‘ятник, поставлений не
імператору або військовому, а промисловцю. Пам’ятник знесли у 1917 році,
але за словами П.А.Вяземського "памятниками остаются по нм в
России железные дороги и сахарная промышленность. Он родоначальник первых и могучий труженик, способник и распространитель последней". Уроці місце, де стояв пам‘ятник
О.О.Бобринському зайняв пам‘ятник
М.О.Щорсу.
Пам’ятник О.Бобринському у Києві
Пам’ятник О.Бобринському у Києві

11
В
іра Іванівна народилася в Києві усім ї робітника. Навчалася у київській школі № 104. На її
долю випали буремні воєнні роки, які
вона пережила у своєму рідному місті
разом із сім’єю. У 1957 р. закінчила Київський технологічний інститут харчової промисловості (нині – Національний університет харчових технологій) за спеціальністю
«Технологія хліба, кондитерських і
макаронних виробництв. Після закінчення інституту за розподіленням була направлена на роботу на хлібозавод до міста Ташкент. У хлібопекарській промисловості працювала років нарізних посадах завідувачем лабораторії, головним інженером хлібозаводу, в Укрраднаргоспі, Укрхліб
- промі. Завжди була вимоглива до себе ідо своїх колег, і в той же час чуйна і доброзичлива.
Значний досвід, здобутий під час роботи у промисловості, дослідження проблем, що на той час існували на підприємствах хлібопекарської галузі,
спонукали молодого фахівця до наукових пошуків.
З 1971 року працює в нашому навчальному закладі. У 1972 р. Віра
Іванівна під керівництвом професора
І.М. Ройтера захистила кандидатську дисертацію Дослідження технології
застосування молочної сироватки у хлібопеченні. Докторську дисертацію
«Розробка і наукове обґрунтування технології використання у хлібопекарському виробництві нових видів сировини з метою підвищення харчової
цінності хліба та економії сировинних ресурсів захистила у Московському технологічному інституті харчової промисловості у 1988 р.
Пройшла нелегкий шлях від асистента, старшого викладача, доцента, професора, до завідувача кафедри технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів, яку очолювала протягом восьми років (з по 2006 рік. Завжди брала активну участь у громадській діяльності, була парторгом кафедри та секретарем партбюро факультету, активно залучала до наукової діяльності студентів.
У 1990 р. отримала вчене звання професора та була обрана членом- кореспондентом Української академії
аграрних наук. З 1977 по 1998 рр., тобто понад рік, працювала деканом факультету технології бродильних і хлібопекарських виробництв, який у той час за успішністю та виховною роботою був одним із кращих факультетів інституту.
За цей час на факультеті була започаткована підготовка фахівців за новою спеціальністю Технологія зберігання і
переробки зерна та двома спеціалізаціями Технологія виноробства і
«Технологія багатопрофільних харчових виробництв. Про Віру Іванівну знали не лише студенти її факультету, але усе студентство інституту. Багатьом вона дала дорогу ужиття, завжди допомагала у скрутну хвилину. Її випускники займають керівні посадив нашому університеті та на багатьох підприємствах харчової промисловості.
З 1992 по 2003 р. В.І. Дробот очолювала Науково-методичну комісію МОН
України з харчової технології. За її
безпосередньої участі розроблені
освітньо-професійні програми та кваліфікаційні характеристики підготовки бакалаврів, спеціалістів і магістрів відповідно до вимог ступеневої підготовки фахівців. З метою покращення підготовки фахівців за пропозицією професора В.І. Дробот і доцента НІ. Бер- зіної до навчальних планів були внесені такі дисципліни, як Хімія і товарознавство сировини, Фізіологія та гігієна харчування, Теоретичні основи харчових технологій та інші розроблені типові програми з дисциплін фахової підготовки студентів здійснене навчально-методичне забезпечення дисциплін спеціальності. У 1995-2004 рр. Віра Іванівна працювала членом експертних рад ВАК та
ДАК України. Протягом багатьох років входила до складу комісії з державних премій, була членом науково-техніч- ної ради ДАК Хліб України».
На цей час є членом спеціалізованої
вченої ради при Національному університеті харчових технологій, редакційних колегій журналів Зернові продукти і комбікорми, Зберігання і
переробка зерна, Хлібопекарська і
кондитерська промисловість України»,
науково-технічної ради «Укрхлібпром».
Професором В.І. Дробот започаткована і успішно здійснює роботу наукова школа із застосування нетрадиційної
сировини у хлібопекарському виробництві з метою інтенсифікації технологічного процесу, підвищення харчової
цінності виробів, розширення сировинної бази, розроблення оздоровчих виробів для екологічно-забруднених зон, яка знайшла широке визнання в
Україні таза її межами. Під керівництвом В.І. Дробот захистили дисертації доктори і 24 кандидати технічних наук.
За результатами досліджень опубліковано понад 300 наукових праць, у т.ч.
одноосібно – перший вітчизняний підручник із технології хлібопекарського виробництва, довідник, лабораторний практикум та підручник із технологічних розрахунків у хлібопекарському виробництві, 3 монографії, а також у співавторстві – підручник із загальної
технології, які широко використовуються яку навчальному процесі, такі В.І. Дробот нагороджена орденами Знак Пошани, «Княгині
Ольги» ІІІ ступеню, нагрудними знаками Петро Могила, Відмінник освіти
України», За наукові досягнення»,
двома медалями, почесними грамотами МОН України, Держхарчопрому.
Колектив її рідної кафедри щиро вітає
ювілярку, зичить добробуту, натхнення,
нових здобутків на науковій ниві.
Колектив кафедри
хлібопекарських
і кондитерських виробів
Адміністрація, викладачі, співробітники
та студенти університету приєднуються
до всіх щирих вітань і побажань, що про-
звучали на адресу Віри Іванівни цього
дня. Хай Вам щастить, дорога ювілярко!
www.nuft.edu.ua —
№6 (1124), вересень 2014 Р ПРОМІНЬ
Н а ці о на л ь ному університету харчових технологій років bУ перші дні вересня цього року свій ювілей відсвяткувала чудовий педагог, прекрасний фахівець і чарівна жінка – професор кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів
Віра Іванівна Дробот.
ПЕДАГОГ,
НАУКОВЕЦЬ,
ЛЮДИНА…
www.nuft.edu.ua —
№6 (1124), вересень 2014 Р ПРОМІНЬ
© «ПРОМІНЬ»
Газета
Національного університету
харчових технологій
№6 (1124), вересень 2014 р.
Заснована у жовтні 1968 р.
Наклад Зам. № 16/09 2014
Безкоштовно
РЕДАКЦІЙНА РАДА:
Ю. Цой
І. Литвиненко
Верстка:
К. Сінєв
Фотографії:
Р. Істомова, К. Сінєв
Обкладинка:
Р. Істомова
Свідоцтво про державну реєстрацію № серія КУ, видане 15 березня 2003 року
Адреса:
01601, Київ, вул. Володимирська, 68
тел.: 287 97 43, 287 94 08
e mail: vrvd2010@list.ru
Віддруковано у Редакційно-видавничому центрі університету, тел.: 287-98-29
Редакція не завжди поділяє думку
авторів публікацій.
За достовірність поданої інформації
відповідає автор.
Національному університету харчових технологій – 130 років
ВІТАЄМО!
Як один день промайнуло літо і у перші дні нового навчального року ми сердечно вітаємо тих членів нашої
дружної університетської сім’ї, що відсвяткували свої ювілеї
протягом липня, серпня та вересня:
з 80-річчям вітання приймає
Віра Іванівна Дробот
, професор кафедри технології
хлібопекарських і кондитерських виробів
75- річчя відсвяткували
Анатолій Олександрович Заїнчковський
, завідувач кафедри прикладної економіки.
Анатолій Пилипович
Гришко
, директор бази відпочинку «Жемчужина».
Віктор Семенович Бодров
, професор кафедри процесів і апаратів харчових і фармацевтичних виробництв.
Галина Іванівна Оводова
, швейцар.
Світлана
Филимонівна Козолій
, прибиральниця
70-літній ювілей відзначили
Микола Григорович Кітов
, завідувач кафедри філософії.
Анатолій Михайлович Литвиненко
,
доцент кафедри безпеки життєдіяльності.
Ганна Федорівна Чемусова
,
інспектор відділу реєстраційного обліку.
Світлана Семенівна
Дубко
, старший лаборант кафедри технології хлібопекарських і
кондитерських виробів.
Віктор
Олексійович Жемулюкін
, електромонтер студентського містечка
із річним ювілеєм вітаємо
Тетяну Борисівну Плаксієнко
і
Наталію Іванівну Міцкевич
,
старших викладачів кафедри фізичного виховання.
Юлію Петрівну
Крижову
, доцента кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів.
Любов Іванівну Деркач
, начальника планово-фінансового відділу.
Олексія Степановича Кононенка
, завідувача навчальної лабораторії кафедри інженерної і комп’ютерної графіки.
Єлизавету
Євгеніївну Костенко
, завідувача кафедри аналітичної хімії.
Леоніда Івановича Глуцького
, старшого викладача кафедри безпеки життєдіяльності.
Юрія Олександровича Гришкова
, провідного інженера кафедри теплоенергетики та холодильної техніки.
Ніну Федорівну Орлову
, прибиральницю студентського містечка.
Людмилу Олексіївну Зеленську
, інженера 1 категорії Центру метрології і стандартизації.
Ольгу Іванівну Цяцюк
, швейцара.
Людмилу Миколаївну Тімакову
, прибиральницю.
Валентину
Миколаївну Пікшікову
, лаборанта кафедри органічної хімії.
Катерину Василівну Мужук
, прибиральницю
50-ліття святкували
Олена Володимирівна Кушнір
, заступник начальника відділу
інтелектуальної власності.
Валерій Володимирович Рябокінь
,
головний енергетик.
Олена В’ячеславівна Грабовська
, завідувач кафедри технології цукру і підготовки води.
Павло Олексійович
Воліваха
, старший викладач кафедри фізичного виховання.
Галина
Михайлівна Бандуренко
, доцент кафедри технології консервування.
Тетяна Анатоліївна Репіч
, доцент кафедри інноваційної діяльності.
Ірина Павлівна Коваленко
, заступник начальника навчально-методичного відділу.
Володимир Васильович Закалюжний
,
водій автогосподарства.
Тетяна Олександрівна Сидоренко
,
швейцар студмістечка.
Світлана Миколаївна Яценко
, двірник.
Алла Броніславівна Купневич
, прибиральниця спортивного навчального центру.
Тетяна Юріївна Ковальчук
, провідний інженер
САПР кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування.
Ірина Вікторівна Карацуба
, старший лаборант кафедри технології цукру і підготовки води
З ЮВІЛЕЄМ!
Цими днями святкує ювілей завідувач кафедри аналітичної хімії, доктор хімічних наук, професор Єлизавета
Євгеніївна Костенко. Ще навчаючись у нашому виші за спеціальністю Технологія хлібопекарських, макаронних та кондитерських виробництв, вона почала працювати лаборантом кафедри аналітичної хімії. Наполегливо працюючи, успішно захистивши спочатку кандидатську, а потім і докторську дисертації, Єлизавета Євгеніївна у р. очолила кафедру, з якої розпочала своє сходження до вершин фахової майстерності.
Шлях від лаборанта до завідувача кафедри ювілярка подолала завдяки глибоким знанням, великому творчому потенціалу, цілеспрямованості, унікальній працездатності, надзвичайній відданості улюбленій справі.
У її творчому доробку понад публікацій, втому числі в авторитетних наукових міжнародних виданнях.
Під керівництвом таза безпосередньої участі Є.Є. Костенко видані
навчальні посібники, конспекти лекцій, методичні розробки, підготовлені
до друку ґрунтовний підручник з аналітичної хімії, лабораторний практикум Аналітичні методи контролю об’єктів довкілля. Є.Є. Костенко розробила новий напрямок в аналізі харчових продуктів – застосування фотометричних реагентів, іммобілізованих на полімерних іонообмінниках, для визначення мікрокількостей металів шляхом одержання прозорого твердофазного концентрату.
Доброзичлива і чуйна людина, вона завжди готова підтримати і надати допомогу кожному, хто її потребує, у відповідь одержуючи від колег і студентів повагу, любові шану. Сильна, яскрава жінка Єлизавета Євгеніївна є щасливою дружиною, мамою, бабусею.
З нагоди Вашого славного ювілею прийміть сердечні вітання і побажання міцного здоров’я, щастя, подальших творчих успіхів, завзяття, молоді та краси на довгі роки.
Колектив кафедри аналітичної хімії


Поділіться з Вашими друзьями:


База даних захищена авторським правом ©chito.in.ua 2017
звернутися до адміністрації

войти | регистрация
    Головна сторінка


загрузить материал