План-конспект уроку Харчові добавки. Е-числа. Мета



Скачати 82.68 Kb.
Pdf просмотр
Дата конвертації17.11.2016
Розмір82.68 Kb.
ТипПлан-конспект

У к р а ї н а
Міністерство освіти і науки України
Управління освіти і науки Житомирської облдержадміністрації
Державний навчальний заклад
«Бердичівське вище професійне училище»
Підготувала:
викладач хімії
Чепіль Оксана
Олександрівна
м.Бердичів

2014 рік
План-конспект уроку
«Харчові добавки. Е-числа.
Мета:
Навчальна: проаналізувати значення харчових добавок, їх функції, кодування;
дослідити наявність харчових добавок у продуктах харчування.
Розвиваюча: розвивати уміння аналізувати інформацію; самостійно приймати рішення; розвивати критичне мислення учнів.
Виховна: формувати навички здорового способу життя.
Очікувані результати: учні повинні знати правила споживання харчових добавок, їх функції, кодування; вміти характеризувати харчові добавки, вміти самостійно застосовувати набуті знання.
Тип уроку: урок засвоєння нових знань.
Методи проведення:
Словесний: розповідь з елементами пояснення;
Наочний: робота з мультимедійною презентацією, таблицею для розпізнання найпоширеніших харчових добавок.
Практичний: виконання лабораторного досліду.
Обладнання уроку: ноутбук, проектор, мультимедійна презентація; етикетки харчових продуктів (15 шт); інструкції до лабораторної роботи (15 шт); таблиці для розпізнання найпоширеніших харчових добавок (15 шт).
Лабораторний дослід: ознайомлення із змістом етикеток до харчових продуктів.
2

Хід уроку
1. Організаційний момент.
Добрий день. Приготуйте все необхідне для роботи на уроці.
Пропоную кожному згадати, що урок - це пізнання нового, невідомого, тому я бажаю гарного настрою, позитивного спілкування та чекаю від вас активної роботи.
2. Оголошення аукціону.
Увага! Сьогодні у нас незвичайний урок. І розпочнемо ми його з аукціону! Отож,
поспішайте!
Виставляється лот «Кіт у мішку» Хто готовий купити товар? Про нього відомо тільки,
що це геніальний винахід людства! Перші згадки про цей товар містяться в китайських текстах XIV століття. У СРСР це було дефіцитом і його наявність вважалася ознакою забезпеченої сім'ї. Цей товар нам дуже необхідний!
Починаємо торги! Початкова ціна - 1 гривня. Хто запропонує більше? - 2 грн., З
грн.... Продано!
Що ж у мішку? Зараз з'ясуємо чи вартий товар, який ви придбали за .. ..гривень,
саме такої ціни.
Це рулон туалетного паперу!
Яке почуття ви відчули? Вас обманули!
Яку помилку допустив споживач? Придбав товар, не отримавши про нього повної
інформації.
Тому сьогодні ми з вами спробуємо розібратися - які ми споживачі? Чи вміємо ми орієнтуватися в великому різноманітті продуктів?
3. Перегляд реклами. Актуалізація опорних знань.
Зверніть, будь ласка увагу на екран. Зараз ми усі разом переглянемо рекламний ролик про одну страву.
Рекламний ролик
1.Після перегляду хочу запитати у вас:
2.Приємні емоції викликала у вас така реклама?
3.Чи захочете ви спробувати такі страви, як у рекламі?
4.Чому ці продукти викликають у вас бажання скуштувати саме їх?
5.Які речовини, на вашу думку, надають такого привабливого вигляду ?
6.Ви як майбутні кухарі, коли купуєте продукти для приготування страв, чи
3
звертаєте ви увагу на етикетки та склад продукту, що збираєтесь придбати?
7. Чи завжди ви уважно читаєте етикетки до продуктів харчування? І чи завжди вам відомі усі інгредієнти, що входять до того чи іншого продукту харчування?
8.Чи завжди за яскравою етикеткою знаходиться якісний і корисний товар?
4. Мотивація навчальної діяльності.
Сьогодні на уроці ми з вами спробуємо навчитися серйозно ставитись до вибору продуктів харчування Адже ми пам’ятаємо, що основою краси є здоров’я.
Раніше харчових добавок було дуже мало і їх майже не використовували,
ставились до них з обережністю, тому що майже нічого про них не знали. А сьогодні
їх настільки багато, що використовуємо їх майже повсякденно і абсолютно не замислюємося про їх вплив на наш організм, і так само нічого про них не знаємо.
1. Коли ви в дома нашвидкуруч готуєте салат, чим найчастіше ви його заправляєте?
(майонезом)
2. Коли на природі готуєте шашлик, без якого продукту ви не уявляєте цю страву?
(кетчупу)
3. Якщо швиденько після уроків готуєте суп, то найчастіше додаєте? (приправу мівіну, або 10 овочів)
Перегляд відеоролику продуктів швидкого приготування.
Отже, пропоную вам провести дослідження про користь і шкідливість харчових добавок, і визначити своє ставлення до вживання харчових добавок. Адже кожна людина хоче бути здоровою, красивою, народжувати і ростити здорових дітей і
одночасно отримувати насолоду від їжі.
1. Що для вас у житті є пріоритетом? (здоров'я, здоровий спосіб життя,
народження здорових дітей, багатство, успіх).
Правильно. Всього цього ми можемо досягнути, якщо лише будемо здорові.
2. А що є однією із складових здоров'я? (раціональне і здорове харчування)
3. А чи можливо при раціональному харчуванні використання харчових добавок?
Ви хочете про це знати?
В цьому нам допоможе хімія!
4

5. Оголошення теми, мети та завдань уроку.
У повсякденному житті кожен з нас є споживачем продовольчих товарів. Реклама заповнює екран телевізора, ми бачимо її на сторінках газет і журналів, чуємо по радіо.
Прийшов час вести розмову про економічну і споживацьку грамотність, про харчові
добавки, які використовують для виробництва продуктів харчування, про їх користь і
шкідливість.
Темою для дослідження на уроці є : «Харчові добавки, Е - числа». (записати у зошиті).
Сьогодні необхідно вам навчитися приймати виважені рішення, що базуються на знаннях, інформації, отриманих з різних джерел. Обов'язково дотримуватись культури харчування.
Важливо знати, що ми маємо споживати, щоб зберегти своє здоров'я.
Завдання на урок:
Під час уроку ми сформулюємо основні правила споживання, згадаємо основні
принципи здорового харчування, проведемо експертизу на деякі продукти харчування і дослідимо наявність харчових добавок у продуктах харчування,
проаналізуємо значення та функції харчових добавок.
6. Вивчення нового матеріалу.
І так, перша рубрика нашого уроку
6.1. Знайомтесь: харчова добавка.
1. Як ви вважаєте, що таке харчова добавка? (Синтетичні, штучні речовини, які
додають до продуктів харчування)
2. Чи тільки до готових продуктів додають харчові добавки? (ні, не тільки. Ще додають до сировини, з якої виготовляють продукти харчування, або напівфабрикатів)
3. З якою метою їх додають до продуктів харчування? (для надання їм певних якісних показників)
Давайте сформулюємо визначення, отже,
Харчовими добавками називають групу природних або синтетичних речовин,
які спеціально додають до продовольчої сировини, напівфабрикатів або готових
продуктів з метою надання їм певних якісних показників (записати у зошит).
З давніх давен людина використовує натуральні харчові добавки. Давайте разом
5
назвемо їх : дріжджі, агар, пектин, желатин, лимонна кислота, оцет, сода, крохмаль,
кухонна сіль. Правильно.
Але, на превеликий жаль, великого розмаху сьогодні набуло виробництво синтетичних харчових добавок. Кількість харчових добавок, які використовують у харчовому виробництві більшість країн світу, досягає 500 найменувань, в США
перевищує 1500, в країнах ЄС досягає 1200, а в Росії -415, вФРГ-350, в Україні-221.
Раніше назви харчових добавок хімічних речовин писали на етикетках продуктів повністю, але вони займали так багато місця, що в 1953 році в Європі, було вирішено змінити повні назви цих речовин буквою Е (від Еuгоре) з цифровими кодами, ідентифікованими згідно Міжнародної системи класифікації.
Над питаннями класифікації харчових добавок та їхньою дією на організм людини працювали дві групи учнів. Вони провели дослідження і за результатами їх досліджень і спробуємо визначити , чи достатню увагу ми приділяємо продуктам харчування, що купуємо, та чи завжди вони є корисними для нашого організму.
6.2. Дослідження І групи учнів.
Надаємо слово нашим дослідникам. А ваше завдання - заповнити таблицю про найпоширеніші харчові добавки, використовуючи презентацію і коментарі (назвати
імена дітей, що виступають________________________________________________)
Класифікація харчових добавок.
6.2.1. (виступ учнів)
Треба зазначити, що класифікація харчових добавок є умовною, оскільки одна
і таж сама речовина може бути, скажімо, і консервантом, і антиоксидантом одночасно. Переліки харчових добавок, придатних до використання, затверджують відповідними державними постановами.
Я хочу ознайомити вас з основними харчовими добавками, їх назвами і кодами.
Е100-Е199 - барвники - підсилюють колір продукту. Містяться в безалкогольних напоях, морозиві, кондитерських виробах.
Е200-Е299 - консерванти- запобігають розмноженню бактерій, вірусів,
грибів та подовжують термін зберігання харчів. Знаходяться в більшості
консервів, шоколаді, чіпсах, сухих супах, винах.
Е300-Е399 - антиоксиданти-зберігають свіжість продукту. Знаходяться в
6
жирних продуктах, вині, пиві, лимонаді, кисломолочних продуктах, ковбасах,
маслі, шоколаді.
Е400-Е499 - стабілізатори, емульгатори, загусники, желюючі речовини та ущільнювачі - зберігають консистенцію продукту, підвищують в'язкість. Без них неможливо виготовити майонез, соуси, йогурти, непрозорі безалкогольні
напої, деякі кондитерські вироби.
Е500-Е599 - регулятори кислотності, поліпшувачі, розрихлювачі
використовують переважно у хлібопекарні та кондитерській справі. Такі
поліпшувачі дозволяють використовувати низькосортну сировину, спрощувати процес виробництва та зменшувати затрати часу, зберігаючи при цьому привабливий вигляд товару. Речовини проти злежування використовують при виробництві приправ. У сучасній харчовій промисловості застосовують понад дві тисячі різноманітних приправ. Проте природні прянощі майже не використовуються - їх витіснили синтетичні суміші, які застосовують в стравах фастфудів і східної кухні.
Е600-Е699 - підсилювачі смаку та аромату. У процесі зберігання та переробки продуктів харчування кількість речовин, що посилюють смакове сприйняття - значно зменшується, тож їх вводять штучним шляхом.
Е700-Е899 - запасний діапазон позначок.
Е900-Е999
- ангифламенги (піногасники), підсолоджувачі
-використовуються при виготовленні дієтичних харчів спеціального призначення. Застосовують в кондитерських виробах, лимонаді, жувальних гумках. (Перегляд відеороликів «Реклама жувальної гумки», «Про шкоду
жувальної гумки).
Е1000-Е1521 - речовини для глазурування, роздільники, герметики,
текстуратори, солеплавителі тощо. Вони повністю заборонені в Україні.
Слово викладача. Ви ознайомились з найпоширенішими харчовими добавками.
Але це ще не все. Інша група наших дослідників вивчала вплив харчових добавок на організм людини. Пропоную вам ознайомитись із даними дослідженнями. І не забуваємо заповнювати таблицю.
6.3. Дослідження II групи учнів.
7

Вплив харчових добавок на організм людини.
6.3.1. Виступ учнів
Через те, що багато продуктів містять сумнівні або шкідливі для людини добавки
- просто необхідно мати під рукою повну таблицю харчових добавок, щоб грамотно читати етикетки. До того ж потрібно враховувати і норми споживання тих чи інших добавок.
Слово викладача. Перш ніж ви отримаєте інформацію, хочу зазначити, що дуже часто замість кодів на етикетках можуть бути написані хімічні назви речовин. Таким чином, не надто сумлінні виробники, приховують небезпечні
«Ешки» незрозумілими назвами, які не відлякують покупців. Отож, будьте уважні,
і не забувайте заповнювати нашу таблицю.
Відеоролик «Про склад локшини швидкого готування» - ешки в локшині
6.3. Дослідження ІІ групи учнів.
Вплив харчових добавок на організм людини.
6.3.2. (виступ учнів)
Е110 - жовтий "сонячний захід". Може викликати алергію, нудоту.
Е122 - азорубін, кармуазін. Може викликати алергію.
Е123 - амарант. Викликає вади розвитку у плода. Веде до накопичення вапна в нирках.
Е127 - еритрозин. Може викликати гіперактивність щитовидної залози.
Е129 - червоний чарівний. Канцероген.
Е132 - індигокармін. Може викликати нудоту, підвищення тиску,
алергію.
Е200 - сорбінова кислота. Може викликати шкірні реакції.
Е210 - бензойна кислота.. Може провокувати напади астми.
Е220 - сульфур диоксид. Викликає подразнення шлунково-кишкового тракту.
Е221 - натрій сульфіт. Може провокувати напади астми і ниркову недостатність.
Е235 - натаміцин. Може викликати алергію, нудоту, пронос.
8

Е450 - пірофосфати. Надмірне вживання загрожує остеопорозом
(розпушення кістки) ї появою каменів у нирках.
Е621 - натрій глутамат. Якщо перевищити норму (висипати в чашку з локшиною кілька пакетиків), можна-отруїтися. В Америці на рік трапляються сотні тисяч подібних випадків.
Е622 - калій глутамат. Найпоширеніша "фастфудна" добавка, якою нерідко отруюються при переїданні.
Е951 - аспартам. Може викликати мігрень, висип на шкірі і погіршення мозкової діяльності. Може бути генетично модифікованим.
Слово викладача.
Ви отримали великий обсяг інформації про найпоширеніші харчові добавки, про те як вони впливають на наш організм. А зараз ми з вами пересвідчимось, що більшість ваших улюблених продуктів харчування містять такі небезпечні Е- числа.
Для цього ми проведемо лабораторний дослід.
7. Закріплення знань. Виконання лабораторного досліду
7.1 Учні поділяються на чотири групи та отримують етикетки харчових продуктів,
та інструкції для виконання лабораторного досліду.
І група – кондитерські вироби, йогурти
ІІ група – напої (солодка вода, сік)
ІІІ група – приправи, ковбаси.
ІУ група – майонез, кетчуп.
7.2. Викладач ставить завдання, визначає час його виконання.
Всі ви отримали етикетки харчових продуктів. Ваша задача полягає в тому, щоб уважно прочитати ці етикетки, визначити вміст основних компонентів, харчову цінність та термін зберігання даного продукту. Обов'язково зверніть увагу на вміст харчових добавок, і користуючись своєю таблицею про найпоширеніші харчові добавки,
опишіть наслідки надмірного споживання цих добавок. Обов'язково зробіть висновки про якість продукту та необхідність його в раціоні людини.
9

7.3. Виконання учнями лабораторного досліду.
Інструкційна картка до лабораторного досліду
«Ознайомлення із змістом етикеток до харчових продуктів.»
Мета: навчитися здобувати максимум інформації про продукт харчування при дослідженні упаковки та етикетки, робити аналіз отриманої інформації, оцінювати якість продукту та його необхідність в раціоні людини.
Хід роботи:
1. Заповніть картку за планом.
Харчовий продукт
Вміст основних компонентів:
-Білків
-Жирів
-Вуглеводів
Харчова цінність
Термін зберігання

Вміст харчових добавок:
-Назва
-Код
- Функція
Наслідки надмірного споживання
2. Проаналізуйте отриману інформацію, оцініть повноту інформації на етикетці.
3. Зробіть висновки про якість продукту та необхідність його в раціоні людини.
7.4 Презентація результатів роботи.
7.4. Відповідь на проблемне питання.
Слово викладача. Отримавши велику кількість нової для вас інформації, давайте разом пригадаємо запитання, однозначної відповіді на яке ми не могли дати на початку уроку.
Чи завжди за яскравою етикеткою знаходиться якісний і корисний товар?
Відповіді учнів.

Більшість харчових добавок - штучно створені речовини, чужорідні для нашого організму, тому багато з них є токсичними і шкідливими для здоров'я.
Слово викладача. Секрет нашого здоров'я і полягає в тому, аби не купувати і
не споживати продуктів, що містять шкідливі барвники, ароматизатори, консерванти та такі загадкові коди «Е».
10

А тепер трішки перепочинемо. І до вашої уваги ще одна рубрика уроку «Це цікаво знати», яку підготували наші учні.
8. Рубрика це цікаво знати .
Підготували учні (прізвища учнів________________________________________)
Поясніть зміст приказок різних народів про здорове харчування:
Лягай натщесерце - прокинешся бадьорим (ассірійська)
Розподіли свій обід - залишиться й на вечерю(арабська)
Шлунок вже наївся, а очі - ще ні (монгольська)
Свою хворобу шукай на дні тарілки (китайська)
Загадки про продукти харчування.
Підготували учні ( ___________________________________________________).
8.1. Цікава інформація про «Модні, молодіжні продукти»
Слово викладача. Хочеться сподіватися, що сучасна людина, незважаючи на високий ритм і складність життя, буде приділяти збереженню свого здоров'я достатньо уваги. Перетворення «людини розумної» на «людину хворіючи» призведе зрештою до руйнування генофонду і виродження людей як біологічного виду.
Перестати хворіти в цьому сенсі означає, що людина буде краще пристосована до навколишнього середовища, більше уваги приділятиме екології та своєму харчуванню. Вона не буде ризикувати здоров'ям, вживаючи шкідливі продукти,
відмовиться від алкоголю, тютюнопаління та наркотиків, зуміє органічно поєднувати розумову працю, відпочинок і роботу.
Рейтинг продуктів харчування, які допомагають підвищити розумові
здібності.
1)Журавлина.
Журавлина, або її ще називають «ягода здоров’я», «північний виноград». Ця ягода найбільш позитивно впливає на розум людини, а також містить дуже велику кількість антиоксидантів. Крім цього, журавлина здатна покращувати пам’ять і роботу опорно-рухового апарату.
2)Чорниця.
За своїми властивостями ця ягода дуже схожа на журавлину, але містить вона трошки меншу кількість антиоксидантів. Зате, володіє речовиною, що здатна поліпшувати зір.
11

3)Буряк і капуста.
Ці овочі містять достатню кількість речовин для боротьби з шкідливими ферментами, які можуть призводити до розвитку хвороби Альцгеймера.
4) Риба.
Деякі види риби, зокрема лосось, оселедець, сардини, містять жирні кислоти, які можуть руйнувати шкідливі ферменти.

5) Шпинат.
Може перешкоджати виникненню порушень пізнавальних здібностей, а також сповільнювати появу проблем у нервовій системі людини.
Отже, робимо висновки:

Уважніше читати написи на етикетках. Не дивлячись, цілком можна купити крохмаль із смаком, запахом і кольором ковбаси.

Деякі добавки шкідливі тільки у великих кількостях, але канцерогени мають властивість накопичуватися в організмі. Отже, з часом це дасть про себе знати.
Будь-яка модифікація продуктів, робить їх потенційно небезпечними для здоров'я. Вживання синтетичних підсилювачів смаку і кольору - це обман власного організму.

Потрібно вживати екологічно чисті продукти - свіжі сирі овочі, фрукти і ягоди.

Не купувати продукти з великим терміном зберігання, який вказують на етикетці, - це ознака того, що там багато консервантів.
9. Домашнє завдання.
1. Користуючись таблицею, про найпоширеніші харчові добавки, опрацювати отриману інформацію.
2. Проаналізувати продукти харчування, які ви споживаєте дома(один, два, три).
3. Пошукова робота для оформлення пам'ятки покупцю.
10.Підведення підсумків уроку. Виставлення оцінок.
Рефлексія.
«Я, як споживач, тепер знаю, що.. ..»(треба читати етикетки)
«Сьогодні на уроці я дізнався...»
«На уроці мені сподобалося...»
12



Поділіться з Вашими друзьями:


База даних захищена авторським правом ©chito.in.ua 2019
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка