Правила приготування стейка



Скачати 32.66 Kb.
Дата конвертації10.10.2019
Розмір32.66 Kb.
ТипПравила
Правила приготування стейка

Здавалося б, що може бути складного в тому, щоб посмажити шматок соковитого м'яса? Однак всі кухарі в один голос Вам заявлять, що приготування справжнього стейка - це ціле мистецтво! І якщо у Вас виникне бажання подати до вечері самий що ні на їсть справжній стейк, то знати правила його приготування просто необхідно!

Почати варто з того, що стейком може бути яловичина і тільки вона. Свинина, баранина, птиця - м'ясо може вийти дуже смачним, але називатися стейком приготовану страву не буде. Історія стейка почалася ще в Стародавньому Римі, коли м'ясо яловичини засмажуєте на відкритому вогні і приносився в жертву богам. На туманному Альбіоні такий спосіб приготування м'яса визнали лише в середині 15-ого століття, а через три століття він прийшов і на материк. В Америці ж культ стейка з'явився разом з Колумбом, який перевіз через Атлантику велику рогату худобу. Зараз стейки, та й взагалі велика частина продуктів, приготованих на відкритому вогні, вважаються мало не надбанням американської кулінарії!

Для приготування стейка необхідно брати товстий (2-5 см) шматок яловичини, вирізаний звідти, де м'ясо не було задіяно при русі м'язів. Нарізані шматки повинні бути поперек волокон - це дозволить яловичині дихати і рівномірно прогріватися при смаженні. М'ясо може бути на кістки (що додасть аромату) або без неї. Але обов'язково запам'ятайте, що шматок яловичини повинен бути таким, щоб від нього нічого не потрібно було відрізати: ні жир, ні жили. Якщо шматок обраний правильно, то весь жир піде тільки на користь блюду.

Так само варто запам'ятати, що стейк ніколи не готують з парного м'яса. Це не тільки не смачно, але ще й шкідливо. М'ясо має «дозріти». Відразу після смерті тварини волокна стискаються, тому має пройти якийсь час, перш ніж вони размягчатся і почнеться ферментація.

М'ясо для стейка не треба відбивати. А ось замаринувати можете - кисла середа зробить м'ясо ще м'якше. Ще важливо запам'ятати, що заморожену яловичину розморожувати краще не в мікрохвильовці. М'ясо можна залишити в основному відділенні холодильника (так стейк розморозиться приблизно за день), або у вакуумній упаковці опустити його в холодну воду (вже через годину м'ясо буде готове до смаження). При кімнатній температурі або в теплій воді м'ясо розморожувати небажано.

Правила приготування стейка

Найголовніше правило - швидко! М'ясо має перебувати на вогні не більше 15 хвилин, інакше Ви можете його зіпсувати.

М'ясо необхідно посолити і поперчити, і обов'язково змастити з двох сторін будь-яким рослинним маслом. Це допоможе збільшити теплопровідність м'яса і дозволить рівномірніше розподілити тепло. Так само можна додати суміш з базиліка, чебрецю, розмарину, петрушки і паприки.

Готувати стейк необхідно на дуже добре прогріту сковороду. Якщо покласти м'ясо на холодну, то блюдо може не вийде.



Ступені прожарювання


Як відомо, стейк можна просмажити і до стану повного приготування, коли весь шматок буде одного рівномірного сіро-коричневого кольору. Проте знавці рекомендують готувати стейки до стану Medium rare (стейк з кров'ю) або Medium (соковите м'ясо з рожевою серцевиною). Далі наведемо таблицю температур, коли м'ясо досягне тій чи іншій мірі (для цього краще мати спеціальний кулінарний градусник у вигляді довгої голки):

Extra-rare/Blue - червоне холодне м'ясо з трохи прихопленої скоринкою. Майже що сире - 46-49 ° C
Rare - червона соковита, м'яка і прохолодна середина - 52-55 ° C
Medium rare - середина червона, щільна і тепла - 55-60 ° C
Medium - рожеве і щільне всередині - 60-65 ° C
Medium well - злегка рожеве м'ясо в центрі - 65-69 ° C
Well done - повністю просмажене - 71-100 ° C

Якщо м'ясо нагріється до температури, що перевищує 100 градусів, то Ви отримаєте пересмажений вуглинку.



Так само варто пам'ятати, що подавати стейк відразу після того, як Ви зняли його в вогню, не варто. М'ясо необхідно залишити під фольгою на кілька хвилин - відпочити. Воно повинно прогрітися всередині і «продихатися».

Поділіться з Вашими друзьями:


База даних захищена авторським правом ©chito.in.ua 2019
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка